כתף קפואה

ראשי >> כתף קפואה

כתף קפואה – FROZEN SHOULDER
ADHESIVE CAPSULITIS

"כתף קפואה" מתואר כמצב של כאב עז בכתף שכל תנועה מהכי מינורית יכולה לגרום לכאב עז בכתף, מהוצאת ארנק מהכיס, סגירת חזיה ועד להורדת חולצה. כתף קפואה זהו מצב שבו קופסית מפרק הכתף חולה, הרקמה המקיפה את מפרק הכתף הופכת לדלקתית, נוקשה וסובלת מקונטרקטורות- הידבקויות. ביטויה של הכתף הקפואה הוא  בעיקר בכאב וירידה בטווחי תנועה של הכתף.

Scapulo-humeral joint – זהו השם של מפרק הכתף שהוא המחבר בין השכמה (Scapula) לזרוע. כשישנו כאב בכתף, זהו המפרק הכי מעורב ומורגש אם בהגבלת התנועה ואם בכאב הכתף. האבדוקציה, פלקסיה ורוטציות של הזרוע, כולן תחת שליטת השרירים ה-capulo-humeral שהם מנפגעי ההדבקויות והקונטרקטורות. מחלת ה"כתף קפואה" מתבטאת בשלושת המפרקים שבכתף:Scapulo-humeral joint,Acromio-clavicular joint וה- Sterno-clavicular joint.

 

התהוות כתף קפואה:

• שלב ראשון – שלב ההקפאה, כאב הנמשך מספר שבועות עד חודשים  ומחמיר עם הזמן ובקצה טוווח התנועה. יכול להגביל את תנועות היד.
• שלב שני – שלב הקיפאון:  כאב וירידה בטווחי התנועה והצטלקויות ברקמות הרכות בכתף, ישנה אפשרות של הקלה מועטה בכאב יחד עם הגבלת תנועה.
• שלב שלישי – ירידה הדרגתית בכאב וחזרה הדרגתית  תוך שיפור איטי בטווחי התנוע לרוב יגיע בשילוב תרגילים.

 

בשלביה הראשונים של המחלה, הכאב יופיע בעיקר בלילה, כשהכתף נמצאת בצורתה הנורמאלית, בטווח תנועה רגיל ובמצב סטטי.

ראשית הכאב יתחיל בצחצוח שיניים, סגירת חזיה והוצאת ארנק מהכיס.

בשלבים יותר מתקדמים של המחלה הכאב הופך קבוע ללא קשר לתנועה או שימוש במפרק, להיפך הכאב יוחמר במידה ויהיה שימוש במפרק, לכן נמצא את החולה כאשר הוא משתדל לא להניע את מפרק הכתף כדי שלא יכאב.

כאבים בכתף נמצאים במקום השלישי מבחינת המחלות ממקור רקמות שריר ושלד. במקום הראשון נמצאים כאבי הגב ובמקום השני כאבי הצוואר.

 

ירידה בטווחי תנועה:

בהתחלה יש ירידה בטווחי התנועה האקטיביים, כיוון שהחולה משתדל שלא להזיז את היד מחמת הכאב,  גם לא במרחב התנועה הנורמאלי, לכן בהמשך נצפית ירידה בטווחי תנועה פאסיביים, כלומר שלא ניתן להזיז את הכתף, גם לא בצורה פאסיבית , כיוון שכל ניסיון מוביל לכאב.

כאשר טווחי התנועה יורדים הם מאפיינים את השלב השני של המחלה, דבר הנגרם בעיקר בשל הקונטרקטורות, הצטלקויות המופיעות ברקמה.

כתף קפואה- אבחנה מבדלת:

במצב של חשד לכתף קפואה (Frozen shoulder) יש לעשות אבחנה מבדלת ממספר מצבים הדומים בצורתם  לכתף קפואה אך הטיפול בהם אחר.
בעיות בלב – ההבדל מכתף קפואה, הכאב מקרין עד המרפק בלבד, דוגמת התקף לב, הכאב יקרין לאורך כל היד והכתף השמאלית,  הכאב יגבר במאמץ ולא בהכרח של היד והכתף אלא בכל מאמץ לב ריאה, כגון עליה במדרגות.. הטיפול כאן הוא הגעה לביה"ח.

פריקת כתף – כתף אשר יצאה ממקומה, בדרך כלל מטראומה, כגון משיכה חזקה או נפילה. ההבדל  מכתף קפואה שהכאב בא באופן אקוטי ויחד עם נפיחות. הבדיקה לכתף פרוקה היא צילום ויש להחזיר את הכתף למקומה בבית חולים בלבד, החזר עצמי, ללא אמצעי הדמיה יכול לנעול עורק חשוב או לקרוע עצב. לאחר פריקת כתף יש טראומה לשרירים ורקמות שסביב הכתף, לכן כתף פרוקה יכולה להתפתח בקלות לכתף קפואה. בכדי למנוע מצב זה מומלץ גם במצבי פריקה , הגבלה כלשהי בתנועה או כאב  לטפל ברפואה סינית.

בעיה בצוואר אשר יוצרת לחץ על העצב – בהבדל מכתף פרוקה, הכאב בבעיות צוואר מתחיל מהצוואר עצמו, מגביל את תנועת הצוואר ובמישוש הצוואר והשכמה בצד ההקרנה לכתף, תפוסים. במקרה זה ניתן לעשות טיפול ברפאה הסינית לצוואר ולכל אורך העצב המקרין, עצב שתפוס ומקרין בדרך כלל יגרום לתפיסות ונזק לכל אורך ההקרנה.

בעיה בשריר החזה – מתרחש בדרך כלל ממתיחה. שריר החזה מחובר לעצם של היד על ידי גיד מעט מתחת לכתף ודלקת בגיד זה תגרום להגבלה בתנועות מסוימות, למרות שמצב זה דומה למצב הכתף הקפואה, ניתן בקלות להבדילו ממנו על ידי מציאת הגיד, בידודו ובדיקת הגבלת התנועה. למרות שזהו לא מצב כתף קפואה, אם יש דלקת חזקה באזור, היא יכולה להתפשט ולגרום לכתף קפואה. לכן אם יש מצב של דלקת בגיד הכתף והוא מחמיר ולא עובר לאחר הטראומה, כדאי לטפל בו ולא להזניחו.

בעיית ריאות – בעיית ריאות כלשהי כגון שחפת, דלקת ריאות או אפילו ברונכיטיס כרוני יכולה לגרום לכאב בחזה ולהקרין לכתף. בהבדל מ – Frozen shoulder כאן יהיו גם כאבים בחזה עצמו, חרחורים וקשיי נשימה. במחלות אלו, מלבד השחפת, בה יש לטפל בבית חולים, רפואה סינית יכולה לעזור ולהקל על הפציינט, לחזק לו את המערכת החיסונית, ולטפל בקשיי הנשימה שלו.

אירוע מוחי – משתק בדרך כלל הרבה מעבר לכתף, בשלב האקוטי, ההתחלתי, מטופל בבית חולים. כאן יש לטפל גם סיסטמי וגם לשקם את ההולכה העצבית הפגועה. במקרה זה רפואה סינית עוזרת בשיקום, מקצרת אותו משמעותית ומשפרת את תפקוד המטופל בעשרות אחוזים..

כתף קפואה- גורמי סיכון:

ארוע של פגיעה באספקת דם מקומית, איסכמיה (פגיעה בכלי דם קטנים שהגורמת למחסור באספקת דם) הגורמת לכאב והיצטלקויות- קונטקטורות.

גורמי הסיכון הינם:

  • מחלות בלוטת התריס.
  • סוכרת.
  • טראומה – שבר בכתף או קרע ברצועות וגידי הכתף.
  •  עודף שומנים בדם.

 

כתף קפואה- טיפול:

ברוב המקרים הטיפול השמרני מצליח ומועדף על אחרים. הטיפול כולל:

  • טיפול תרופתי –  הכולל תרופות נוגדות כאבים וכן תרופות אנטי דלקתיות.
  • פיזיותרפיה – עם תוכנית שיקומית ארוכה ותרגילים להתעמלות עצמית בבית.
  • הזרקות לכתף של חומרי הרדמה וסטרואידים – מוגבל לשתי הזרקות לחלל הכתף ויש לנהוג בזהירות יתרה בחולי סכרת.
  • הזרקות מקומיות לעצבי הכתף
  • טיפול בגלי הלם E.S.W.T –, אשר גורמים ליצירת כלי דם חדשים ברכמות הרכות ובכך מגבירים את זרימת הדם לרקמות אשר סובלות ומצולקות ומאפשרים החלמה.

בנוסף הם משפיעים גם על קולטני הכאב ובכך מפחיתים את עוצמת הכאב.

הטיפול אורך כרבע שעה, והוא אינו פולשני.

  • נעל פיזיולוגית טיפולית: התאמת נעל שמטרתה להקל על עומסים ממפרקי הגוף, הנעל גורמת לעמידה זקופה ויציבה, חיזוק שרירי היציבה שלא מופעלים בנעלים רגילות ואו אורתופדיות, גירוי שירי היציבה יכול להפחית משפמעותית כאבים כרוניים

.

לחולים שטיפול שמרני לא צלח אצלם וישנה פגיעה המפריעה לאורך חייהם, ישנו ניתוח כולל: מניפולציה – החולה מורדם והרופא מבצע הפעלה פסיבית של הכתף לאורך כל הטווח האפשרי על מנת להפריד ולבטל את ההידבקויות. טווח התנועה שהושג הוא הטווח שאליו יש לשאוף בהפעלה אקטיבית של הכתף
• ניתוח ארתרוסקופיה – לשחרור מבוקר של ההידבקויות בקופסית המיפרק ולסקירת הגידים הרצועות בחלל המפרקי.

תרגילים מומלצים לכתף קפואה:

1. "טיפוס על קיר" – מטפסים עם האצבעות על קיר כלפי מעלה. מסמנים לאן הגענו.
לנוח ולנסות שוב.
2. תרגיל המגבת- להחזיק מגבת מאחורי הגב כאילו שמנגבים את שכמות ולמשוך
למעלה ולמטה.
3. לתפוש את המרפק של היד הכואבת עם היד השניה, ולמשוך אותו לכיוון הצד הנגדי
על מנת להגדיל את התנועה.
4. סיבובי כתפיים אחורה וקדימה עם נשימה עמוקה להורדת רמת הכאב.  שאיפה בהרמה, נשיפה בהורדה.
5. יד מאחורי הראש מנסה להגיע אל בין השכמות והיד השניה אוחזת במרפק ועוזרת לה.
לבצע בשתי הידיים.
. 6תרגיל מטוטלת- נשענים על שולחן עם היד הבריאה ומניעים את היד הכואבת כאילו היתה
מטוטלת.  המטרה היא להניע את הכתף עם תנועת הגוף קדימה ואחורה כך ששריר הכתף יהיו רפויים.
יש לבצע תרגילים אלו בעדינות ובהדרגה.
במידה ויש הגבלה בתנועת הכתף יש לבצע את התרגילים במתינות ובעדינות,
כאשר המטרה היא להגדיל את טווח התנועה בהדרגתיות.
אין לבצע תרגילים בכוח ויש להקפיד על נשימה והרפיית השריר בהוצאת אוויר.
כל תרגיל בין 10-5 שניות.
יש לבצע את התרגילים מספר פעמים ביום.

ניתן לשלב תרגילי צוואר, תרגילים לפתיחת בית החזה ותרגילים של צ´י קונג להנעת ה"קיפאון"

הטיפול בטווינה כולל עיסוי חזק, להנעת הדם להחלמה מהירה, שיחרור הידבקויות ומניעת הסתיידות גידים, הגורמת להגבלה תמידית בתנועה. וגם הנעה ושחרור של מפרק הכתף. הטיפול מתבצע בהקשות על שרירי הטרפזיוס והדלתואיד. תוך כדי ההקשות  המטופל יניע מעט את היד למיקומים שונים, ובנוסף נבצע עבור המטופל רוטציות ומתיחות רבות על מנת להחזיר את טווח התנועה. נוסיף עיסוי בגב סביב חוליות C-6 ו- T-1 . את נקודות הצובו נוסיף בסיום העיסוי כאשר נתייחס לאופי הכאב (האם הוא אקוטי או כרוני). בכל טיפול בכתף קפואה יש לרשום את התקדמות טווחי התנועה של המטופל, על- מנת לעקוב אחרי התקדמות הטיפול. בנוסף ישולב בתוך הטיפול גם דיקור במרידיאנים הפגועים, שילוב בין השניים יוצר טיפול חזק מאוד לכתף קפואה.

בכדי למנוע הגבלה בתנועה לאחר ההחלמה, חלק מהטיפול הם תרגילים אותם מקבל המטופל הביתה. התרגילים חשובים לא פחות מהטיפול עצמו, הן למצב מניעת ניוון השרירים והן לשיקום שריר מנוון.